Ze duiken nu weer op in alle mogelijke gedaantes, vormen en kleuren: amarylissen! Officieel het deze bloembol Hippeastrum, maar die naam onthoudt niemand. Hij krijgt prachtige bloemen, zowel grote als kleine, in alle mogelijke kleuren. Het meest bekend is de amaryllis met de dikke, lange stelen die zulke zware rode of witte bloemen krijgt dat de stelen kunnen knakken. Daar is overigens een handige oplossing voor. In ons tuincentrum in Sommelsdijk vind je nu allerlei verschillende amarylissen, in pot, op glas, met een glimmende waxlaag en als snijbloem voor in de vaas. We geven je graag leuke styling-ideeën en praktische tips om nóg langer van je amaryllis te kunnen genieten.
Amaryllis in soorten en maten
De bollen kunnen wel een doorsnede van meer dan 20 centimeter hebben. Hoe groter de bol, hoe meer bloemstelen en meer bloemen. De amaryllissen met de grote rode of witte bloemen zijn – zoals hierboven al gemeld – het meest bekend, maar wist je dat er ook meerkleurige, kleinbloemige en dubbelbloemige amaryllissen zijn? Een amaryllis bloeit relatief lang, omdat de bloemen steeds na elkaar opengaan. Verwijder wel telkens de uitgebloeide knoppen - die kun je er heel makkelijk uitknippen of met je nagels uitknijpen.
In glas, pot of met waxlaag
Net als voor hyacinten bestaan er voor amaryllissen speciale glazen waarin je ze kunt laten groeien en bloeien. Zorg ervoor dat het water net onder de bol blijft. Plant je de bol in een pot of mand met aarde? Zorg er dan voor dat de helft van de bol boven de potgrond uitsteekt en rondom genoeg ruimte heeft. Er zijn ook amaryllisbollen die zijn voorzien van een vrolijk gekleurde of kerstig glimmende waxlaag. Die kun je zó op tafel of in de vensterbank zetten. Je hoeft ze zelfs geen water te geven. Je kunt ze dus ook in een kerststukje verwerken.
In de vaas
De klassieke wit, rood of rood-wit bloeiende amaryllis past natuurlijk prachtig bij kerst. Zeker wanneer je de snijbloemen in een mooie, hoge en stevige vaas zet met wat heerlijk geurende, grijze eucalyptustakken erbij. Drapeer een goud- of zilverkleurig kralensnoer tussen de stengels en over de rand van de vaas, strik eventueel nog een rood lint om de vaas en je hebt eigenlijk geen kerstboom meer nodig! Om te voorkomen dat de stelen van de amaryllis knakken door de topzware bloemen kun je een op maat gesneden of geknipte bamboestok in de holle steel steken voordat je deze in de vaas zet.
Amaryllis overhouden
Je kunt proberen een bol in pot over te houden om er volgend jaar weer van te kunnen genieten. Snijd dan na de bloei de bloemstelen op zo'n twee centimeter boven de bol af. Laat het blad zitten, want daaruit haalt de bol, net zoals een voorjaarsbol, voor volgend jaar zijn energie. Geef af en toe water. Zet de bol in pot in het voorjaar weg op een niet al te lichte en warme plek en geef slechts af en toe water. Zet hem medio mei (na IJsheiligen) in de tuin of op het balkon. Wanneer de bladeren gaan vergelen knip je het blad af, haal je de bol uit de grond en dep je deze goed droog. Berg de bol op een donkere, koele en droge plaats op, bijvoorbeeld in de garage of kelder. Na een maand of twee haal je de amarylisbol weer tevoorschijn en verwijder je de buitenste, uitgedroogde ‘rokken’ (zoals je een ui pelt). Plant de bol weer oppervlakkig in een pot of zet hem in een amaryllisglas met water tot net onder de bol en geef hem weer een mooie plek in je interieur.