Graka.nl > Assortiment > Tuinieren > Sierbestrating

 

Sierbestrating


Bij het aanleggen van uw droomtuin is het kiezen van de juiste stijl van groot belang. U moet zich er prettig in voelen, wat stijl, sfeer, maar zeker ook wat onderhoud betreft. De stijlkeuze is van grote invloed zowel op de hoeveelheid bestrating, maar ook op de soort bestrating die u in uw tuin gebruikt.

Heeft u een moderne en trendy tuinstijl voor ogen, dan ligt het voor de hand om te kiezen voor een tuinontwerp met strakke lijnen, antraciet of zwarte tegels van een groot formaat. Duurzame en mooie materialen zoals natuursteen en gebakken steensoorten kenmerken de klassieke tuin.

Natuurlijkheid, warmte en gezelligheid zijn kernwoorden die de romantische of landelijke stijl omschrijven. Planten zijn belangrijk, maar vooral de combinatie van (gebakken) stenen en (grof) grind geven de tuin een landelijke uitstraling. Een mediterrane stijl wordt gekenmerkt door de eenheid van huis en tuin. Ontwerpen in deze stijl bevatten vaak een groot terras uit een wildverband van (natuursteen)tegels.

Natuursteen & Grind


Uw tuin krijgt een extra dimensie als u werkt met natuursteen. Dit materiaal heeft namelijk een zeer luxe en duurzame uitstraling, waarmee u uw tuin kunt omtoveren tot een waar paradijs!

Hoe groot wordt het terras?


Voor een terras heeft u al gauw 3 x 4 mtr nodig. Heeft u echter vaak familie of vrienden over de vloer of heeft u ligstoelen, dan wordt de benodigde oppervlakte snel groter. Reken in ieder geval met 2m2 per persoon.

Maak voor u begint eerst een ontwerp op schaal, zodat u een beeld krijgt van de grootte en verhoudingen. Denk bij het ontwerpen ook goed na over de gewenste ligging, kleur en uitstraling van uw terras.

Kleur kiezen


De juiste kleur voor uw bestrating kiezen is meestal geen eenvoudig karwei. Kiest u voor een lichte kleur, dan zal de bestrating meer opvallen dan de beplanting. Bij een neutrale kleur daarentegen, trekt de beplanting meer dan aandacht.

Lichtgekleurde en witte tegels zullen het zonlicht bijna zeker reflecteren, terwijl donkere tegels warmte langer en beter vasthouden. Onze medewerkers adviseren u graag bij het maken van de juiste keuze.

Zelf aan de slag

Afwatering
Alle tegels en bestratingen dienen met een helling van minimaal 1,5% (=1,5 cm/m) te worden gelegd. Dit om er voor te zorgen dat er geen water blijft staan op de bestrating. De helling dient dusdanig te zijn dat het water in ieder geval van het pand wegloopt.

'Opsluiten' van de bestrating
Om de duurzaamheid van uw bestrating te garanderen dient elk soort bestratingsmateriaal stevig te worden 'opgesloten'. De opsluitband dient hoger te zijn dan de dikte van de bestrating. Naast opsluitbanden wordt er bij sierbestrating vaak gebruik gemaakt van een zogenaamde rollaag. Dit houdt in dat de bestrating wordt opgesloten met hetzelfde bestratingsmateriaal, maar dan op zijn kant geplaatst. Opsluitbanden of rollagen worden vaak 1 à 2cm lager geplaatst dan de bestrating.

 

Onze merken

Gardenlux sierbestrating Michel Oprey grind en natuursteen